Общински съветник към кмета: С това ли ще ви запомним г-н Тотев?

Общинския съветник от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков изпрати до медиите отговор на коментара на кмета на Пловдив Иван Тотев. По време на откриване на нов паркинг вчера, Тотев нарече Парасков „малоумник“.

Словесната престрелка между двамата започна във фейсбук, като поводът бе кръговото кръстовище на Водната палата. Евелин Парасков написа коментар под пост в пловдивска група (вижте по-долу), а градоначалникът не му остана длъжен и също коментира:

По време на откриването на паркинг в район „Централен“ кметът на Пловдив заяви: „Вчера в една фейсбук група Евелин Парасков например написал как колелото на Водната палата струвало 1 000 000 лева. Трябва да си пълен малоумник, за да смяташ, че то струва 1 000 000, но е много добре за говорене. Може да разпространяваме. Хората, които не са в темата, започват да вярват.“

Публикуваме текста на писмото, което Евелин Парасков разпространи днес:

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Кметът няма право да нарича нито един пловдивчанин малоумник, не става дума само за общински съветник. Няма да слизам на неговото ниво и няма да му отговарям с обида.

Но Тотев трябва да знае, че аз също мога да го разстроя – без обиди, а с факти от управлението му през последните 6 години. Ние осветяваме безобразията в общината, а това никак не е приятно. Нашата работа е да посочваме проблемите и да предлагаме решения, затова и участваме в политиката. Това е каузата на „Съюз за Пловдив“. И точно това изважда от равновесие г-н Тотев.

Конкретният повод е моя реплика в социалните мрежи, че разходите за кръговото движение на Водната палата са 1 млн. лв. Позовал съм се на изказвания на негови заместник-кметове. На сайта на Агенцията за обществени поръчки посочената цена е 894 093,02 с ДДС, което включва колелото и 200 метра преасфалтиране на булевард „Цар Борис III Обединител“, но без фонтана – той струва още 80 000 хиляди лева по думите на общината.

Ако данните за всеки похарчен лев бяха подробно публикувани, както сме настоявли многократно, тогава нямаше да водим безсмислени спорове за това колко струвало кръговото – просто всички щяхме да го прочетем на сайта на общината. Но такава информация там липсва.

Но високите цени не са единственият проблем. Вместо да обижда опозиционни съветници, кметът да отговори:

  • Защо са толкова скъпи ремонтите?

  • Защо след тях задръстванията са дори повече?

  • Защо качеството е толкова ниско?

Лесно е да обиждаш и да се държиш като в детска градина. Трудно е да дадеш отговори на тези въпроси. Защо спортната зала „Колодрума“ започна от 12 млн. лв, а накрая ни излезе над 50? Защо фонтаните в Цар Симеоновата градина поскъпнаха толкова? Защо ремонтите в Пловдив продължават толкова дълго?

Пак идва предизборна кампания и пак ще режем ленти. Напрежението идва в повече на някои и казват неща, които могат да сложат край както на отношения между хора, така и на политически кариери. Моята кариера в политиката сега започва. Вашата на кой етап е, г-н Тотев? Не искате ли да ви запомним с нещо по-достойно от тези обиди?

Евелин Парасков, общински съветник

„Съюз за Пловдив“

Top