Общински съветник: Редуцират с 15% автобусите през лятото в Пловдив - DC news

Общински съветник: Редуцират с 15% автобусите през лятото в Пловдив

Независимият Слави Георгиев припомня, че общината плаща 32 милиона на частните превозвачи

Пловдив е единственият град,  който разполага само и единствено с частен транспорт и не се развива общинският такъв. Частните превозвачи получават 32 милиона общи годишни приходи, въпреки това те смятат да намалят броя на  автобусите от 15 юни до 30 септември с 15% през работните и 9% през почивните дни. Всичко това ще доведе до още по-голям транспортен кошмар за пловдивчани. С тези думи независимият общинския съветник Слави Георгиев коментира темата с все по-наболялата тема за натоварения градски транспорт в града под тепетата.

Според него разреждането на транспорта ще доведе до масово недоволство и  още по-изнервени пътници, шофьори и кондуктори. Той смята, че трябва да бъдат взети няколко важни и конкретни стъпки за развитието на обществения транспорт.

„Тези 32 милиона лева не трябва да бъдат инвестирани в частните превозвачи, които не ни предоставят добра услуга, а да бъдат пренасочени поетапно за развитието на общински транспорт“, изтъква Георгиев. Би следвало настоящите 29 линии да бъдат намалени, тъй като много от тях се припокриват, а броят на автобусите да бъде увеличен с над 100.

Той допълва, че по този начин трафикът ще се разтовари и въздухът ще стане по-чист.

В момента в града се движат едва  193 рейса по 29 автобусни линии. Слави Георгиев казва, че 70% от приходите на частните фирми идват от общинския и държавния бюджет, които се формират по следния начин: От тези 32 милиона, 22 млн. лева са компенсация от държавата и общината, 6 млн. лева от преференциалните  карти и 6 млн. от продадените билети.

Общинският съветник заявява, че Пловдив изостава от другите големи градове в България, които развиват електробуси и тролеи, а защо не някой ден в Пловдив да има и трамваи.

Подобни статии

Top