Общински съветници искат пл. "Централен" да се казва "Димитър Кудоглу" - DC news

Общински съветници искат пл. „Централен“ да се казва „Димитър Кудоглу“

Предложение в този смисъл е внесено в деловодството на Общински съвет – Пловдив

Пл. „Централен“ да бъде прекръстен на „Димитър Кудоглу“ предлагат общинските съветници от групата на „Демократична България-обединение“. Според тях местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които са от тяхна компетентност. Сред тях са решенията за именуване и преименуване на улици, площади, паркове и др. с общинско значение.

След многократни срещи с пловдивчани съветниците предлагат преименуването на площада, като с този жест смятат, че ще бъде почетено делото и патриотизма на този велик българин, родолюбец с голямо сърце, с огромен принос в живота на гражданите в Пловдив.

Вносителите припомнят биографията на Димитър Кудоглу и многобройните дарения за дружествата на Червения кръст, дружество „Самарянка“ в Пловдив, различните фондове на царското семейство, на българските пленници чрез благотворителни организации в Швейцария. Кудоглу става и най-големият дарител на създадения в Пловдив „Върховен комитет на благотворителността“, като с негови средства са открити 11 безплатни трапезарии за топла храна на над 1000 деца на фронтоваци. Той е човекът, купил сградата на хотел „Цар Симеон“ за болница, в която да се лекуват най-опасните и заразни болести в Пловдив, като е дарил и средства за нейното преустройство и оборудване с най-съвременната медицинска апаратура. Кудоглу е дарил и двата си тютюневи склада на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. Според историци до 1944 г. дарението на Кудоглу за Дома за благотворителност и народно здраве надхвърля 39 млн. лв.

Димитър Кудоглу е обявен за почетен гражданин на Пловдив през 1927 г. той умира в Пловдив на 7 март 1940 г. на 77 години.

Предложението е подписано от четирима общински съветници.

Top