Общинският кризисен щаб поиска затягане на мерките срещу COVID-19 в Пловдив

Каназирева: Да, бихме подкрепили такива мерки, които са съгласувани с РЗИ и здравното министерство

Общинският кризисен щаб предлага пакет от по-строги мерки срещу разпространението на епидемията от коронавирус в Пловдив. Те бяха гласувани на заседание днес и ще бъдат внесени за одобрение от Регионалната здравна инспекция-Пловдив и Министерството на здравеопазването. Също така ще бъдат изпратени до Областния кризисен щаб и Националния оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на общината.

Предложението за затягане на извънредното положение в града е инициирано от кмета Здравко Димитров, след като през двата почивни дни бяха констатирани редица нарушения на противоепидемичните мерки.

„Да, бихме подкрепили по-рестриктивни мерки за спазване на мерките, въведени по повод извънредното положение, в Пловдив и областта, ако наблюдението на всяка община е, че тези мерки не се спазват. Категорично сме съгласни с такива мерки. Но всичко трябва да е ясно, точно и в съответствие с необходимите нормативни актове. Тези мерки ще се съгласуват и с РЗИ и Министерство на здравеопазването. МВР, РЗИ и общините, а за Пловдив – Община Пловдив, са органите, които, ако преценят, че мерките не са достатъчно рестриктивни, могат да поискат да бъдат приети по-тежки“. Това заяви днес областният управител Дани Каназирева в отговор на журналистически въпрос, как ще коментира поисканото от кмета Здравко Димитров затягане затягане на извънредното положение в града под тепетата.

По думите на Каназирева следва да се въведат по-краайни и сериозни мерки в махалите. Но това зависи от органите, които упражняват ред и контрол. След тяхно предложение такива мерки ще бъдат взети. „Благодаря за засиленото присъствие в Столипиново и въвеждането на ред. И аз съм на мнение, че трябва да се вземат по-сериозни мерки в този район“, коментира тя.

От РЗИ пък съобщиха, че имало сигнали за доста препълнени автобуси, но са извършени съвместни проверки на РЗИ и МВР и са взети мерки. „Даже имаме сигнали за останали по спирките пътуващи. Това се спазва. Както и проверки по отношение на чистота на автобусите, също се следи“, посочи пък шефката на отдел „Медицински контрол“ в РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева. По думите й проверките на РЗИ са ежедневни за спазването на всички мерки.

Досега са проверени 375 обекта, места с обществено предназначение, 4 автогари и 9 автобуса.

Подобни статии

Top