Общинският съвет гласува нов заем от 2 млн. лв. за голям проект в Пловдив

Отново напрегната сесия предстои в местния парламент днес

Нов заем от над 2 милиона лева, който ще бъде предназначен за съфинансиране на проекат „По крепостните стени на Филипопол“, ще бъде разгледан в Общинския съвет днес. Редовната сесия на местния парламент започва в 10.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“.

Около 8 млн. лв. е стойността на проекта „По крепостните стени на Филипопол, като близо  6 милиона ще бъдат получени безвъзмездно от Оперативна програма „Региони в растеж“. Вчера на сайта на общината бе публикувана обществената поръчка за инженеринг – проектиране, надзор и строително-ремонтни дейности по проекта.

Прогнозната стойност без ДДС възлиза на 5 831 909 лв., а крайният срок за подаване на оферти е 17 август.

Новият дълг ще финансира участието на общината в проекта, с който ще бъдат обновени и експонирани Източната порта в града, Небет тепе и подходите към него. Заемът ще бъде изтеглен от Фонд устойчиви градове. Той е с две-годишен гратисен период, ниска лихва и срок на изплащане 10 години.

Обществена поръчка за проекта „По крепостните стени на Филипопол“ обяви пловдивската община. Максималната цена е почти 5 милиона 832 хиляди лева без ДДС.

Поръчката е разделена в три обособени позиции, включващи трите обекта, на които ще бъде направен инженеринг, консервация, реставрация,  експониране и облагородяване.

Първият е Източната порта на Филипопол като за него са предвидени максимум 2 370 000 лева. Вторият е Небет тепе на стойност  2 425 000 лева и третият са  подходите към Небет тепе за 1 036 594 лева.

Днес съветниците ще обсъждат също отпускането на нов безлихвен заем на МБАЛ „Свети Мина“ в размер на 270 хиляди лева. С парите ще бъде погасен стар заем на лечебното заведение от 2012 година.  Предстои да бъде избран и нов управител на болницата, тъй като сегашният управител проф. Петър Петров е назначен за временно изпълняващ длъжността.

Подобни статии

Top