Общинският съвет гласува новия 40-милионен заем

Ново мнозинство зад кмета Здравко Димитров

Общинските съветници приеха тегленето на 40 млн. лв. заем за изпълнение на четири важни инфраструктурни проекти за Пловдив, както и за закупуване на нова техника за работата на „Чистота“ и „Градини и паркове“. Обектите са пробивът под Водната палата, пробивът „Модър-Царевец”, както и реконструкциите на улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър”. Предложението беше прието с 38 гласа „за“.

Ново мнозинство застана зад пловдивския кмет Здравко Димитров при гласуването на точката за тегленето на заемана заседанието на Общинския съвет. С 38 гласа „за“, „против“ 7 и трима с „въздържал се“ съветниците приеха предложението Община Пловдив да сключи договор за кредит между Община Пловдив и „Фонд за устойчиви градове“. Заемът беше подкрепен от представители на различни групи, включително и от някои съветници от ГЕРБ. Сред гласувалите „за“ бяха съветници от Съюз за Пловдив, ЗС „Ал. Стамболийски“, Кауза Пловдив, ВМРО, БСП, Воля и ДПС.  Против бяха от „Демократична България“, които смятат, че този кредит е неизгоден, тъй като има по-добри механизми, безвъзмездни, за усвояване на пари.

„Това са изключително важни за града проекти, които не могат да бъдат финансирани по европейски програми. Заемът не търпи отлагане, той е необходим на Пловдив, за да бъде зелено и чисто“, заяви кметът Здравко Димитров.

Най-големият проект е този, който ще свърже районите „Южен” и „Западен”, чиято стойност е 11,5 млн. лева. В момента обектът е в процес на изграждане и вече има инвестирани средства от общинския бюджет.

Прогнозната цена за втория проект – пробивът под Водната палата е 9 390 000 лева. За обекта има проектна готовност, като общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез.

Реконструкцията на улица „Царевец” е на стойност е 4,1 млн. лева. В тази сума е включена реконструкцията на улицата от пробива „Модър – Царевец“ до кръстовището с булевард „Свобода”.

За последния предложен проект – реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър”-  също готов има проект. Неговата прогнозна цена е 4,6 млн. лв. като със средствата ще бъдат подменени паважната и тротоарните настилки и ще се облагородят пешеходните зони между двете ленти.

Целта е обектите да се реализират в кратки срокове

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски припомни, че целта е обектите да се реализират в най-скоро време, без това да натоварва сериозно бюджета.

„Това е историческо решение, което ако не бъде взето днес, при тези изключително изгодни условия от Фонда за устойчиво развитие на градовете, ще бъде пропиляна възможност“, заяви зам.-кметът като допълни, че други градове чакат на опашка, за да се възползват от тези „евтини“ пари.

„Заемите, които имаме в момента са много малко като най-големият свършва 2027 година и е 19 милиона. Реално може би Пловдив е градът с най-малко заеми“, заяви още Родопски.

Финансовият инструмент е разделен на две – 30 млн. лева за инфраструктурни проекти и още 10 млн. лева за техника и ремонти на базата на двете общински предприятия „Градини и паркове” и „Чистота”. Условията по него са той да бъде усвоен за 36 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 година. Гратисният период за погасяване също е 36 месеца, което означава, че заемът ще започне да се изплаща през 2024 година. Той е разделен на 203 равни месечни вноски, които ще се погасяват в следващите 20 години.

Подобни статии

Top