Общинският съвет гласува парите за Дондуковата градина, завършват я до края на годината - DC news

Общинският съвет гласува парите за Дондуковата градина, завършват я до края на годината

Предвижда се и ремонт на контактната зона, която обхваща  ул. „Цар Калоян“, ул. „Христо Г. Данов“ и част от бул. „Шести септември“

С 39 гласа „за“ 0 „против“ и 4 „въздържал се“ Общинският съвет прие Дондуковата градина да бъде възстановена и реконструирана с дългосрочен банков заем  в размер на 3,7 млн. лева, който ще бъде отпуснат от Фонда за устойчиви градове. На практика обаче Фондът ще финансира и ДДС-то по обществената поръчка, тъй като паркът е обществен обект и общата сума ще е в размер на 4 480 000 лв., уточни зам.-кметът по финанси Величко Родопски на общинската сесия днес.  Парите са от средствата, които останаха от пробива на Водната палата. Част от тях ще се изразходват за тази дейност, допълни Родопски. Заемът ще бъде дългосрочен и с ниска лихва, допълни той.

На сесията кметът на район „Централен“ Георги Стаменов благодари на съветниците за гласуването. Преди това той показа презентация на проекта, по който ще бъде реконструирана най-старата градска градина в Пловдив, създадена от гения на парковото изкуство Люсиен Шевалас. Всъщност тя е и първата градина в България, връстник на третата българска държава, посочи Стаменов от трибуната на ОбС. Тя е създадена още през 1880 година, когато лично Шевалас се грижи за нейното облагородяване.

„Това е една градина, която е осеяна с много история и е символ на съвременната ни държава. В момента имаме шанс част от поетия дълг за друг инфраструктурен обект да бъде прехвърлен за да може да бъде реновирана. Вече има одобрен проект, съгласуван с Министерство на културата и НИНКН, с издадено строително разрешение и избран изпълнител, има и възможност да бъде реновирана в рамките на година, за да стане предпочитано място за малки и големи. В самия проект е предвидена подмяна на цялостната подземна и надземна инфраструктура, изграждане на две нови детски площадки, за да е безопасна играта на най-малките. Ще бъде създадено водно огледало в центъра на самата градина, ще се увеличи озеленяването чрез намаляване на габаритите на алеите и възстановяване на беседката, която е същетсвувала в миналия век. Самата беседка ще има връзка и към Природонаучния музей, за да може да се използва в бъдеще за различни лекционни процеси“, посочи Стаменов. Той благодари на всички граждани за подкрепата им за този проект.

Плочите в градината ще бъдат подменени с гранитни, а сегашните ще бъдат прехвърлени към парка на Парашутната кула на бул. „Васил Априлов“, тъй като се вписват със зеленината там, коментира пред DCNEWS Стаменов.

Едновременно с реконструкцията на най-стария парк в Пловдив, обявен за паметник на градинското изкуство, се предвижда ремонт на контактната зона, която обхваща  ул. „Цар Калоян“, ул. „Христо Г. Данов“ и част от бул. „Шести септември“.

Изпълнителят на обекта, който е избран е „Консорциум  Дондукова градина“ с водещ партньор фирма „Рестстрой“.  За реконструкцията на парка ще отидат 3 671 713 лева, за контактната зона е подписан договор с „Драгиев и ко“ за 717 720 лева, като цените са с ДДС. Средствата трябва да бъдат усвоени до края на тази година.

Презентацията на проекта вижте ТУК.

Подобни статии

Top