Общинският съвет гласува заема за Дондуковата градина, зоопаркът отпада - DC news

Общинският съвет гласува заема за Дондуковата градина, зоопаркът отпада

Гласуват и новите цени на преференциалните карти за градския транспорт

Дондуковата градина ще бъде възстановена с дългосрочен банков заем за 3,7 млн. лева, който ще бъде гласуван на сесията на Общински съвет – Пловдив днес. Съветниците ще разгледат предложението на кмета Здравко Димитров за тегленето на кредита.

Едновременно с реконструкцията на най-стария парк в Пловдив, обявен за паметник на градинското изкуство, се предвижда ремонт на контактната зона, която обхваща  ул. „Цар Калоян“, ул. „Христо Г. Данов“ и част от бул. „Шести септември“.

Всички процедури, необходими за старта на дългоочакваната реконструкция са приключили. Проектът е одобрен и съгласуван с НИНКН, още през 2018 г. от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов е издадено  строително разрешение, а през 2021 г. е подновено. В районната администрация са избрани и изпълнители , с които са подписани договори – „Консорциум  Дондукова градина“ с водещ партньор фирма „Рестстрой“ за реконструкцията на парка на стойност  3 671 713 лева и за контактната зона с „Драгиев и ко“ за 717 720 лева, като цените са с ДДС. Средствата трябва да бъдат усвоени до края на тази година.

Заемът се взима като част от 9,5 млн. лева, които бяха договорени чрез Фонд за устойчиви градове по ОП „Региони в растеж“ за пробив до Водната палата. Според условията парите ще се изплащат 20 години, както и за останалите обекти – ул. „Царевец“, „Хаджи Димитър“, подлез „Модър – Царевец“, срещу лихва 0,5 %. Реконструкцията на Дондукова градина беше подкрепена почти от всички присъстващи на общественото обсъждане на 11 януари, проведено от Община Пловдив.

На сесията ще бъде гласувано и предложението на общинската администрация преференциалните карти за градския транспорт да бъдат намалени на 13 лв. за месец.

Подобни статии

Top