Общинският съвет на Пловдив ще гласува освобождаването на управителя на МБАЛ "Св. Мина" - DC news

Общинският съвет на Пловдив ще гласува освобождаването на управителя на МБАЛ „Св. Мина“

Причината – напрежение сред част от персонала на болницата, заради което служителите напускат

Пловдивският общински съвет ще гласува днес предложението на кмета Здравко Димитров да бъде прекратен договора на управителя на МБАЛ „Св. Мина“ проф. д-р Петър Петров. Предложението бе внесено в извънреден порядък ден преди заседанието на местния парламент.

Градоначалникът го мотивира с проблеми в лечебното заведение, свързани със създало се голямо социално напрежение между част от персонала, състоящ се от медицински и немедицински кадри и проф. Петров. „Голяма част от персонала изразява готовност за напускане на лечебното заведение, което се отразява изключително негативно на дейността му“, посочва Димитров.

В предложението се казва още, че в писмо от лидера на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев до председателя на Комисията по здравеопазване към ОбС-Пловдив д-р Веселка Христамян се казва, че в лечебното заведение има нарушени комуникация и микроклимат, както и социално напрежение. Ситуацията е от повече от година, става ясно от писмото.

За проблемната ситуация се предлага на поста управител да бъде назначен един от двамата номинирани от персонала  – зам.-управителят д-р Емил Караиванов, бивш кмет на Асеновград и финансистът Мария Горева, която е началник на Информационния отдел в болницата.

Проведена е и среща на постоянната комисия по здравеопазване към общинския съвет и шефът на дирекция „Здравеопазване“ към общината д-р Калин Калинов с проф. Петров. На срещата сегашният управител на бившата Първа градска болница е посочил, че проблемите ще се решат и няма да се стига до нови заявления за напускане от персонала.

На редовно заседание на здравната комисия са изслушани също д-р Караиванов и Мария Горева. След обсъждане на предложенията председателят на комисията д-р Христамян внася становище за прекратяване на договора на проф. Петров и назначаване на Мария Горева на поста като временно изпълняващ длъжността управител до провеждането на конкурс.

Очаква се днес на сесията да присъства част от персонала на болницата, несъгласен с освобождаването на проф. Петров.

На днешното заседание съветниците ще  гласуват и Здравната стратегия на общината до 2030 година.

Целта й е устойчиво развитие на общинското здравеопазване с осигуряването на достъп до най-високите стандарти в областта на медицинското обслужване.

В дневния ред е включено и разглеждането на бюджета на фондация „Пловдив 2019″. Финансовата рамка на неправителствената организация е  2 милиона 594 хиляди лева,  като от тях 1 милион и 12 хиляди лева е бюджетната субсидия.

Очаква се и решение за  промяна на маршрутните разписания и маршрутите на три автобусни линии от допълнителния вътрешноградски транспорт и разширение на транспортна схема до Община Марица.

Подобни статии

Top