Общинският съвет на Пловдив заседава, сесията започна тържествено (СНИМКИ )

Високи гости посрещна ОбС днес

Тържествено започна сесията на пловдивския Общински съвет тази сутрин. Митрополит Николай, бившите кметове Иван Чомаков и Иван Тотев, областният управител Дани Каназирева, духовници, общественици пристигнаха за честване 150 години от учредяване на Българската Екзархия, предава репортер на Dcnews. bg от залата.

„Чрез Екзархията Господ ни даде да имаме своя църква, нека не злоупотребяваме с любовта му. Бог да пази Пловдив, Бог да пази Вас, Бог да пази България“, заяви митрополитът от трибуната.

В дневен ред за разглеждане влизат измененията и допълненията на Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища. Съветниците решават за присъединяване на Пловдив към Европейската асоциация на агенциите за развитие; ще разгледат отчета на пловдивския обществен посредник; има внесено предложение за изменения в учердителния акт на фондация „Пловдив 2019“, както и предложение за създаван на временна комисия, която да установи доколко е напреднал процесът по включване на Малката Базилика, Голямата Базилика и Тракарт в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Съветниците ще решат също така дали да увеличат броя на заместник-председателите на ОбС с още един – кандидатурата е на Йордан Иванов от „Демократична България – Обединение“.

Сред интересните точки са тази за отпускане на безлихвен заем в размер на 40 000 лева от бюджета на Общината, който да отиде за заплати и консумативи на общинското дружество (все още без никаква реализирана дейност) „Инсинератор Пловдив“.

Съветниците ще освободят настоящия представител на Общината в „Свободна зона – Пловдив“ и ще определят нов. Ще упълномощят и представителя на Общината да гласува с „ДА“ на предстоящото Общо събрание на акционерите на УМБАЛ „Пловдив“.

В дневния ред следва поредица от точки, касаещи общинските здравни заведения:

ОбС ще прекрати договор за управление на МБАЛ „Св. Мина“, сключен с д-р Генади Странджев; ще определи нов времeнноизпълняващ длъжността управител в лицето на д-р Петър Петров и ще обяви нов конкурс за избор на управител (точката бе отложена от предходното заседание на ОбС). Отменят се също така старите и се приемат нови учредителени актове за ДКЦ – І, ДКЦ – ІІ, ДКЦ – ІV, ДКЦ – V и ДКЦ Изток.

Няколко са и точките, внесени в извънреден порядък. Сред тях е върнато от областния управител решение от бюджетната сесия. Дани Каназирева оспорва член от решение, даващо на кмета право без решение на ОбС да предоставя временни безлихвени заеми за авансово плащане на европейски проекти от свободни средства в бюджета, предвидени за оперативни разходи. Това е незаконосъобразно, тъй като бджетът се променя само с решение на Общинския съвет, посочва областният управител.

И още – има извънредно икане за безлихвен заем в размер на 206 000 лева за нуждите на обществените трапезарии на територията на Общината, както и задвижване на процеса за преминаване на Голямата базилика в собственост от държавата на Общината.

Сесията е със свободен достъп за всеки заинтересован гражданини.

Подобни статии

Top