Общинският съвет отбелязва 150-годишнината на Българската Екзархия

Пловдивският митрополит Николай открива тържествено заседанието днес

С тържествена част ще започне сесията на пловдивския Общински съвет днес. Повод е 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия на 28 февруари 1870 година. На сесията ще присъства Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Представители на Пловдивски граждански клуб, които са сред инициаторите на честването заедно с Община Пловдив, Пловдивска Света Митрополия, Регионален исторически музей и културен център „Тракарт“ ще съобщят и за другите инициативи, чрез които ще се отбележи годишнината.

На 28 февруари – петък, в храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен молебен, а от 18 часа в Културен център „Тракарт“ ще се открие документална изложба „150 години Българска Екзархия“.

На 28 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска църковна йерархия (наречена „екзархия“) от Цариградската патриаршия. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

Подобни статии

Top