Общинският съвет пак обсъжда общинското предприятие "Екобус". Ще се стигне ли до решение за учредяването му? - DC news

Общинският съвет пак обсъжда общинското предприятие „Екобус“. Ще се стигне ли до решение за учредяването му?

Гласуват Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив /ПИРО/

За втори път в рамките на този месец пловдивските съветници ще опитат да учредят общинското дружество „Екобус“. Предложението на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов включва апорт на терен от над 18 хил. дка до жп гарата в район „Тракия“ и начален капитал от 100 хил. лв. На миналата сесия учредяването на дружеството, което се планира да разкрие две линии на градския транспорт с електрически автобус, не бе прието заради липсата на минимума от необходимите гласове.

На днешното заседание общината ще кандидатства за финансиране  пред Националния доверителен екофонд чрез Инвестиционната програма за климата за закупуване на едно електрическо превозно средство за нуждите на Зооветеринарния комплекс.

Предвижда се също одобряване на допълнителни споразумения за превоза по утвърдената схема на градския транспорт.

На сесията днес ще бъде гласуван Планът за интегрирано развитие на Община Пловдив /ПИРО/ за периода 2021-2027  година.

В дневния ред са включени и изменения на общинската наредба за опазване на околната среда, като промените са свъразани с размера на глобите за поддържане на чистота при строителна и ремонтна дейност и спазването на  европейските норми за емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов внася предложение за разпределението на финансовите средства за дуалните паралелки, които са в размер на общо 50 000 лв. 15 000 от тях ще отидат за популяризирането им, а останалите – за обучение.

Завишават броя на децата в детските градини до 30

Стоянов предлага също броят на децата в първите групи на детските градини да бъде завишен до 30, тъй като в някои райони имало по-голям брой деца, а родителите искат те да ходят на градина по местоживеене.

Зам.-кметът по образование  предлага също да се отпуснат 16 195 лв. за подпомагане на даровити деца.

На сесията ще бъде гласувано предложение за обявяване на конкурс за нов управител на МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Както DCNEWS съобщи, досегашният управител д-р Константин Сапунджиев ще се кандидатира за още един мандат.

Д-р Константин Сапунджиев се кандидатира за втори шефски мандат в МБАЛ „Св. Пантелеймон“

В началото на сесията съветниците ще гласуват предложение за удостояване на бившия ректор на Медицинския университет в Пловдив член-кореспондент проф. д-р Стефан Костянев, д.м.н. със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“.

Ще бъде гласувано и предложение за възстановяване на паметника на дарителя Димитър Петров Кудоглу в югоизточната част на Цар-Симеоновата градина.

В края на заседанието старейшините ще разрешат Детската железница „Знаме на мира“ да се ползва безплатно от децата на 1, 2 и 3 Юни 2022 г. по случай „Международния ден на детето“.

Подобни статии

Top