Общинският съвет ще гласува отново решението за присъединяване на Белащица - DC news

Общинският съвет ще гласува отново решението за присъединяване на Белащица

На сесията решават закриване на инсинератора и за повече пари за социалните трапезарии

Общинските съветници трябва да гласуват отмяна на решението си за присъединяването на село Белащица към община Пловдив.

До тук се стигна след като областният управител Ангел Стоев върна решението като незаконосъобразно. Причината е, че съветниците са одобрили присъединяването на селото, преди подписите на жителите да бъдат проверени от Главна дирекция ГРАО. В мотивите си областният  посочва, че проверка в ГРАО, е показала недостатъчен брой подписи на хора от населеното място за да може Белащица да влезе към община Пловдив. От 490 подписа е имало 72 некоректни. Валидните са били 418 при нужни 436 за свикване на референдум. Според запознати обаче в Община “Родопи” преди дни е изпратен протокол от Главна дирекция ГРАО, според който подписката има нужните подписи, за да е валидна.

На сесията ще бъде разгледан и доклад за „Инсинератор – Пловдив”, създадена за изгаряне на медицински отпадъци, от който става ясно, че фирмата има да изплаща 255 558 лева задължения за данък сгради, такса смет. Също така дължи пари  на  Общината, както и натрупани задължения към персонала за осигуровки и доставчици. Докладът е внесен след като на предходна сесия съветниците решиха да ликвидират неработещия инсинератор.

Предвижда се по време на сесията режийните разходи за храна в диетичните трапезарии на нуждаещите се пловдивчани да се увеличат от 1,65 лева на 2 лева на човек. Ресорният зам.-кмет Георги Титюков настоява да бъдат  осигурени от бюджета на община Пловдив през 2023 г. повече средства за 11-те диетични трапезарии, като увеличението е с над 161 000 лв. В диетичните столове в шестте района на града се хранят 1860 пловдивчани.

Освен това се очаква да се вземе решение преовзвачите да се явяват на конкурс за 47 автобусни линии от областната и републиканската транспортна схема.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top