Общинският съвет удостои посмъртно проф. Мурджев с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив”

Отличието се присъжда за безспорния му принос в обществения живот, научните изследвания, здравеопазването и образованието

Общински съвет гласува единодушно пловдивският хирург проф. Красимир Мурджев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив” посмъртно. Предложението на група общински съветници, внесено за разглеждане на днешната сесия, бе одобрено единодушно. В мотивите към предложението се посочва, че медикът има безспорен принос в обществения живот, научните изследвания, здравеопазването и образованието, а дейността му приживе бе неразривно свързана с обществения живот на града, с което е допринесъл за негово развитие и национален престиж.

Директорът на дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив д-р Калин Калинов изказа благодарност към групата общински съветници, които са подписали предложението, тъй като това е заслужено признание за един изключителен лекар, отдаден на своите пациенти и човек с голямо сърце. Общинският съветник д-р Баташки призова своите колеги да подкрепят предложението, тъй като проф. Мурджев е доказан професионалист отдаден на работата си. „Смятам, че дори и от горе, той не спира да помага“, завърши д-р Баташки.

Проф. Мурджев е роден на 10 януари 1964 г. в Пловдив.

Завършва внезапно жизнения си път на 22 ноември 2016 г. Придобива висше образование по Медицина във ВМИ-Пловдив през 1987 г. и второ по „Здравен мениджмънт” в МУ-Пловдив през 2009 г. Има две специалности – по Обща хирургия и Гръдна хирургия. Преминава обучение и в специализиран курс по Лапароскопска хирургия под ръководството на проф. Лебсен. Защитава дисертация на тема „Доброкачествени хирургични заболявания на щитовидната жлеза – анализ на промените в клетъчния и хуморален имунитет преди и след оперативно лечение” през 2006 г. От 2008 г. е доцент, а от 2014 г. – професор по гръдна хирургия при МУ-Пловдив, национален консултант по хирургия. Проф. Мурджев е с близо 30 години трудов стаж, по-голямата част от който в Клиниката по гръдно-коремна хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ и Катедрата по специална хирургия към Медицинския университет в града.

Проф. Мурджев бе избран за общински съветник и член на Здравната комисия към Общинския съвет, а през 2014 г. на редовните парламентарни избори – за народен представител. В 42-рото Народно събрание бе член на комисиите по здравеопазване и отбрана. Удостоен е с няколко отличия.

Като лекар проф. Мурджев е спасил хиляди животи. Той и екипът му спасиха ранените при жестоката катастрофа на магистрала „Тракия” през юни 2011 г., когато автобус, пътуващ от Бургас, се удари в мантинелата и се запали. Шестима загинаха на място, а 22-ма пътници бяха откарани в УМБАЛ „Свети Георги”. Проф. Мурджев и екипът му приемат ранените. Освен отдаден на хуманността в лекарската професия, потомственият хирург проф. Красимир Мурджев бе и обществена личност, активен участник в благотворителни, социални и образователни проекти.

Като общински съветник и народен представител проф. Мурджев организира многобройни срещи с лекарското съсловие в града, синдикалните организации и експерти в областта на здравеопазването за обсъждане на нерешени професионални проблеми.

Снимки: БНР и Общински съвет – Пловдив

Подобни статии

Top