Общинският съвет в Пловдив решава дали да приеме Белащица след провеждане на референдум - DC news

Общинският съвет в Пловдив решава дали да приеме Белащица след провеждане на референдум

Предложението е внесено в извънреден порядък

Общинският съвет в Пловдив ще обсъжда на днешната сесия дали да промени границите на община Пловдив и да присъедини към общината село Белащица, след провеждане на местен референдум сред жителите на селото и ако той покаже  положителен резултат.

В местния парламент е внесено искане за провеждане на референдум в селото за отделяне на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването му към съседната община Пловдив. Въпросът за гласуване  е „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив?“.

от инициативния комитет с председател Павел Гимишев  за провеждане на референдум „Искате ли село Белащица, запазвайки статута на село, да се отдели от община Родопи и да се присъедини към община Пловдив?”. Към искането има и подписка от 25% от избирателите на населеното място. Подписали са се 490 жители на Белащица, което е над необходимия процент избиратели.

Сред мотивите за излизане от състава на община Родопи са посочени спиране на дейността на кариерата край селото, повече инвестиции в развитието му, достъп до редовен и качествен транспорт, социални услуги, подобряване на образованието и  развитие на туризъм.

Към документите е приложено и положителното становище на кмета на село Белащица.

По закон местният парламент трябва да се произнесе дали да промени границите на общината.

В мотивите и обяснителната записка към предложението е записано, че след присъединяването на Белащица към община Пловдив, в бюджета на общината за 2023 година ще се включат 200 000 лева за проектиране на инфраструктурни обекти на територията на селото.

Подобни статии

Top