Пловдивските съветници като един срещу кариерите в Белащица и Първенец

Гласуват специална декларация против кариерите за добив на инертни и строителни материали на общинска сесия във вторник

Местният парламент приема специална декларация срещу кариерите за добив на строителни и инертни материали край града под тепетата, съобщава DCnews.

Съветниците от ГЕРБ, БСП, „Съюз за Пловдив“, „Кауза Пловдив“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Демократична България – Обединение, ВМРО – БНД и нечленуващите в група: Слави Георгиев, Костадин Гаров, Али Байрам и Стефан Аксиев правят общо предложение против концесиите в селата Първенец и Белащица. Основният им аргумент е запазване чистотата на въздух на Пловдив. По думите им, заради въздушните течения и ветровете, след взривовете частици, прах и мръсотия достигат от Родопската яка до града под тепетата и това води до негативни последици за живота и здравето на пловдивчани.

„ОбС – Пловдив категорично се обявява против всякакъв вид замърсяване на въздуха на Пловдив и съвместно с кмета, неговия екип и общинската администрация ще води постоянна и непримирима борба, използвайки всички възможни законови действия за ограничаване замърсяването на въздуха и предотвратяване на опасностите за живота и здравето на нашите съграждани“, пишат съветниците в декларацията, с която настояват прекратяване процедурите за отдаване на поредната концесия в село Първенец и прекратяване на тази в Белащица. Те ще натоварят кмета да запознае министър-председателя, МОСВ, министъра на икономиката, областния управител РИОСВ – Пловдив и всяка друга институция, имаща отношение към проблема.

Общинската сесия ще се проведе на 11 февруари, вторник. 

Подобни статии

Top