Общинско търговско дружество ще управлява транспорта в Пловдив

Зам.-кметът Тодор Чонов представи проектите за подобряване на мобилността и инфраструктурата в Пловдив

Ресорният зам.-кмет Тодор Чонов представи вчера транспортните решения за преодоляване проблемите със задръстванията в Пловдив на Форум за градска инфраструктура и мобилност 2021.

Акцент във форума бяха добрите практики за развитие на градската инфраструктура и подобряване на мобилността в населените места. Участие взеха вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, председателят на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, вoдeщи eĸcпepти oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия и др.

„Като всеки голям и развиващ се град, Пловдив има проблеми с пренаселването, увеличаващият се трафик и презастрояването. Възниква все по-остра нужда от нови инвестиции в пътната и обществена инфраструктура“, заяви зам.-кметът по транспорт на Община Пловдив Тодор Чонов. Той допълни, че като център на най-бързо развиващата се индустриална зона в България, Пловдив ще  продължи да се разраства, защото качеството на живот е над средноевропейското.

В рамките на форума зам.-кметът Чонов запозна участниците с целите на Община Пловдив за модернизацията на транспортната система в града.

„Нашата амбиция е да създадем общинско търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да осъществява продажбата на билети и карти. Приоритет за нас е и закупуването на екологични автобуси, които да обслужват две линии към училищните и университетски кампуси – близо 10 000 пътника“, коментира Тодор Чонов.

Той допълни, че Пловдив разполага с близо 60 км свързана веломрежа, като стремежът на общината е да започне да предлага услуги за предоставяне на велосипеди под наем.

„С цел облекчаване на трафика направихме оптимизация на режимите на работа на 115 светофарни уредби. Изградихме и система за видеонаблюдение, която обхваща 24 кръстовища“, заяви Чонов.

1 2

Подобни статии

Top