Общинското здравеопазване в пълна готовност да посрещне нова COVID-вълна - DC news

Общинското здравеопазване в пълна готовност да посрещне нова COVID-вълна

Осемте COVID-зони в лечебните заведения не са спирали работа

„Пловдивчани, новият щам е бърз и опасен, затова ваксинирайте се навреме“, призова директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов

Всички 14 общински лечебни заведения са в пълна готовност да посрещнат поредна COVID-вълна. При усложняване на епидемиологичната обстановка в общинските болници „Св. Мина“ и Св. Пантелеймон“ могат да бъдат разкрити отново около 120 легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и още 20 легла в Комплексния онкологичен център. Това съобщи директорът на Дирекция „Здравеопазване“ на Община Пловдив д-р Калин Калинов.

„Още преди седмица спуснахме указания към 14-те общински здравни заведения за подготовката им за новата COVID-вълна и е извършена проверка на наличностите на дезинфектанти и лични предпазни средства“, коментира още д-р Калинов. Той уточни, че днес в рамките на деня ще изпрати писмен доклад до областния управител Ангел Стоев.

По думите му поредното преструктуриране на дейността на МБАЛ „Св. Мина” ще бъде едно огромно предизвикателство.

но екипите са обучени и в готовност, за да гарантират увеличения прием на пациенти с COVID-19. В нея могат да бъдат разкрити до 60 места, като до всички тях има осигурен кислород чрез новоизградената инсталация. МБАЛ „Св. Пантелеймон” има възможност за преструктуриране с общ капацитет на леглата 60, като 4 от тях са интензивни.

Осемте COVID-зони в лечебните заведения не са спирали работата дори и по време на облекчаване на мерките, а във всички ДКЦ-та продължава имунизационната кампания.

В Диагностично-консултативен център II – Пловдив  активно работи Общинския COVID-19-център, който е оборудван с необходимата медицинска апаратура и обезпечен с човешки ресурс за работа в условия на нова епидемия. Центърът в момента работи на осемчасов режим, но  има готовност да удължи работното си време, за да подпомогне спешните кабинети.

Общинското здравеопазване разполага с лаборатория за антигенни тестове, както и за PSR тестове, която е базирана в МБАЛ „Св. Мина” като проби се вземат и в бившия Спортен диспансер (Медицински център по рехабилитация и спортна медицина I – Пловдив), в който бе разкрит и ваксинационен център.

Директорът на общинското здравеопазване призова пловдивчани да се имунизират преди началото на новата вълна.

„В Пловдив вече има пациенти с новия делта щам и ви уверявам, че доста тежко е лечението, но ако сте ваксиниран с две дози, по-лесно ще го победите“, заяви  д-р Калинов.  По думите му новият щам се разпространява с драматична скорост.

„Според епидемиолози той е 50 процента по-заразен от „Алфа“ мутацията, която пък беше 50 процента по-заразна от оригиналния щам, което означава, че един човек вече заразява петима, а не двама“, обясни той.

Подобни статии

Top