Обслужват украински бежанци на две допълнителни гишета в сектор „Миграция“ в Пловдив

Двете допълнителни работни места работят от днес

От днес в сектор „Миграция“ на ул. „Волга“ 70 в Пловдив започва издаване на регистрационни карти за временна закрила на граждани от Украйна на две допълнително обособени работни места.Обслужването на гишетата ще става от 8.30 ч. до 17.30 ч. в работните дни на седмицата.

За улеснение на желаещите временна закрила в България украински граждани, явяването им ще става по предварително обявен график, предоставен от Координационния център в Областната администрация на Пловдив.

От ръководството на областната дирекция е създадена организация след преценка на необходимостта в най-кратък срок да бъдат изградени допълнителни пунктове за тази административна услуга.

Постоянно действащият щаб „Пловдив – Украйна“

в областната администрация има готовност  в рамките на часове да се превърне в център, обединяващ представители на всички институции и доброволци, в който да бъдат посрещани големи групи бягащи от войната украинци, съобщиха от Областна управа. Целта е бежанците да получат „на едно гише“ първа грижа, документи за пребиваване в България, информация за здравни услуги, възможности за работа и социална закрила и оттам да бъдат насочени към места за настаняване на територията на област Пловдив, съобщи областният управител Йордан Иванов.

Най-подходящата зала в Пловдив за такъв кризисен център е спортната зала „България“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, но ректорът на учебното заведение отказва да я предостави, посочи Иванов. Областният щаб „Пловдив – Украйна“ има и резервен вариант – центърът да бъде организиран в зала „Олимпиада“ в район Южен. Община Пловдив предоставя и Колодрума за целта. В момента, в който от МВР постъпи информация към щаба, че към област Пловдив пътува голяма група бягащи от войната украинци, те ще бъдат посрещнати, увери областният управител.

Йордан Иванов пое и ангажимент да провери сигналите от доброволци за случаи на недобра комуникация между институциите при осигуряване на настаняване на украинци. И припомни, че областният щаб „Пловдив – Украйна“ има денонощна телефонна линия, на която всеки нуждаещ се може да получи информация и помощ.

Областният управител отново благодари на доброволците и служителите на институциите, ангажирани в щаба, за всеотдайността и помощта им. Благодарение на безвъзмездния им труд в Областната администрация на Пловдив започват курсове по български език за украинци. Уроците ще бъдат записвани и ще бъдат достъпни онлайн.

Подобни статии

Top