Обстановката в Пловдив е спокойна, няма нарушения на извънредните мерки

Обстановката в Пловдив е спокойна, няма регистриран случай на заразен с коронавирус.

Общинският кризисен щаб работи на денонощен режим в постоянна координация с кмета на града Здравко Димитров. В постоянна комуникация е и с Областния и Националния кризисни щабове.

Във връзка с последните разпореждания от снощното заседание на правителството и Националния оперативен щаб са сформирани екипи от общинска охрана и Пловдивския инспекторат, които да прилагат заповедта на министъра на здравеопазването и да  подпомагат работата на районните администрации.

До момента няма нито един обект, включен в заповедта, който да е отказал да спази разпорежданията, стана ясно на заседанието на общинския кризисен щаб.

Ето и актуализираната заповед на здравното министерство

Във връзка с многобройни запитвания отново публикуваме актуализираната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобразена със препоръките на Националния оперативен щаб, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.:

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Например, могат да работят строителните магазини, железариите, откритите зеленчукови пазари, фризьорските салони, но при спазване на всички изисквания без струпване на хора. Желателно е в затворените помещения да се допускат хората един по един, да се дезинфекцира през кратки интервали и да се използват лични предпазни средства от търговците или осъществяващи услугите.

2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

1 2

Top