Обвинение и защита искат делото срещу кипъреца, прегазил крадец на животни Болярино, да тръгне наново - DC news

Обвинение и защита искат делото срещу кипъреца, прегазил крадец на животни Болярино, да тръгне наново

Димитракис Пирилис: Искам да бъда оправдан, крадците ме разориха

Кипърецът Димитракис Пирилис, който прегази преди три години във фермата си в Болярино 30-годишният крадец Петър Гаджанов, поиска днес от Апелативния съд в Пловдив да бъде оправдан напълно. Той бе осъден от Окръжния съд в Пловдив на  2 години и 4 месеца условно с 4 години изпитателен срок за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа след кражба на животни.

Прокуратурата и защитникът му обаче настояха делото да бъде върнато за ново разглеждане от първоинстанционния съд.

Според прокурора от Апелативна прокуратура Пловдив Добринка Калчева по делото срещу Пирилис имало съществени процесуални нарушения. По време на съдебното производство в Окръжния съд той декларативно признал фактите, които не се припокривали с доказателствата по делото. Според нея в такъв случай делото не трябвало да бъде гледано по съкратената процедура с признаване на факти и обстоятелства и без разпит на свидетели, а по общия ред.

От своя страна адвокат Димитър Антонов, който защитаваше в залата Пирилис, също настоя делото да се върне за ново разглеждане, но с идеята клиентът му да бъде оправдан. В залата той обаче посочи, че кипърецът е тръгнал да гони крадците, влезли във фермата му, а след това е блъснал Гаджанов в нивата си, която всъщност не е път и затова няма как да отговаря по Закона за движение по пътищата.

Съдят кипъреца, прегазил крадец на животни в Болярино, за причиняване на смърт по непредпазливост

Адвокат Ангел Боев, който представляваше близките на загиналия крадец Петър Гаджанов пък опроверга прокурор Калчева, че делото не може да се гледа по съкратената процедура  и настоя за завишаване на присъдата от Апелативния съд, като тя да бъде ефективна. Той опонира на защитника на подсъдимия с думите, че транспортни престъпления се извършват и по ниви. „Затова има застраховка „Гражданска отговорност“ и за тракторите“, подчерта адвокатът.

Самият Пирилис поиска да бъде оправдан. „Вложил съм 6 млн.лв. в това стопанство, от тези крадци бях разорен и искам да ме оправдаете“, каза кипърецът.

Кипърецът Пирилис се разплака в съда, прокурорът поиска парична гаранция

Съдът посочи, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Припомняме, че Пирилис, който има кравеферма в пловдивското село Болярино, често бил обиран от крадци на животни. Поради това всяка вечер стопанинът започнал да обикаля с автомобила си около фермата, за да я пази. На 11 май 2019 г., около 22,30 часа, той  отново излязъл да направи обход с колата. Забелязал група мъже да извеждат шест крави от стопанството му.  Той видял как крадците извели животните през огражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Кипърецът потеглил с колата след  групата мъже, които водели животните. Движел се с около 20 км/ч, със загасени фарове на автомобила, като в един момент ги светнал, за да сплаши крадците и да спаси кравите.  Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата. Пирилис направил два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата, но в този момент нямал видимост и блъснал с автомобила 30-годишния Гаджанов. По-късно пострадалият починал от нараняванията си.

Подобни статии

Top