Обвинението: Жоро Плъха бил надрусан, когато отишъл да обира доктора (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивският окръжен съд отложи за 13 май делото срещу рентгенолога д-р Иван Димитров.

Лекарят от УМБАЛ Пловдив застана днес на подсъдимата скамейка по обвинение, че на 2 март 2018 г., в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил Жоро Джевизов – Плъха, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Д-р Димитров ще бъде съден и за това, че е държал незаконен пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“.

Днес трябваше да бъде разпоредителното заседание, на което да се разбере как ще се гледа делото.

Дотам обаче не се стигна, тъй като се оказа, че на заседанието не е дошла Надежда Стоева, с която убитият Жоро Плъха е живеел на семейни начала. Стоева не била редовно призована и не била запозната с материалите по делото, което пък спъна началото на процеса.

В залата обаче бяха родителите на Жоро Джевизов – Златка и Димитър Джевизови.

Порязаха сърцето ми. Три деца са на ръцете ми. Искам най-тежко наказание за убиеца на детето ми„, категорична беше майката на Плъха.

300 хил.лв. кръвнина ще иска от името на родителите адвокат Красимир Елдъров. Те ще бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Това обаче ще стане на 13 май.

Самият лекар не пророни и дума пред журналистите, но пък бе посрещнат от приятели, колеги и граждани с аплодисменти още на влизане в съда.

Припомняме, че лекарят живее в кооперация зад сградата на Областна управа. Зад кооперацията има двор с шест гаражни клетки. Д-р Димитров ползвал първата за работилница. На 1 март миналата година той бил сам в дома си, тъй като правел ремонт.

В нощта срещу 2 март,
около 1,30 часа медикът минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал обаче, че лампата вече не свети, а вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, като помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, лекарят взел пистолета си. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там заварил Жоро Джевизов, който вече бил приготвил различни предмети за изнасяне, в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, д-р Димитров е бил нападнат от Плъха, който хвърлил 12-сантиметров нож и рекламна метална табела по него. При хвърлянето на ножа лекарят получил прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Днес прокурорът по делото Георги Пенев разкри, че преди да отиде да краде от гаража на д-р Димитров, Плъха се дрогирал с наркотици, осигурени му от жена му Надежда.

Първоначално д-р Иван Димитров беше задържан, но на 6 март 2018 г. прокуратурата го пусна срещу подписка. Обвиненията срещу него предвиждат до 5 години затвор за убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и от 2 до 8 години лишаване от свобода за незаконното оръжие и боеприпаси.

Припомняме, че след случилото се, хиляди пловдивчани излязоха масово на улицата, за да протестират в подкрепа на анестезиолога. Хората настояваха д-р Димитров да бъде освободен.

Подобни статии

Top