Обвиниха данъчна, арестувана докато получава подкуп

Поискала си 4000 лева, за да повлияе на проверка

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт спрямо данъчна служителка за търговия с влияние, съобщиха от институцията.

59-годишната Р.И. ще отговаря за това, че на 18 февруари 2020 година си е поискала 4 000 лева, а на 24 февруари 2020 година е приела 2 000 лева от тях, за да упражни влияние при вземане на решение от страна на двама главни инспектори по приходите във връзка с извършването на проверка за анализ на данни в електронен формат на пловдивско търговско дружество. Целта е била да въздейства така, че проверката да приключи без констатации за нарушения.

Историята:

В началото на 2020 г.  инспектори от ТД на НАП – Пловдив  извършвали данъчна проверка на фирма със седалище в Пловдив, която се занимавала с продажба на облекла българско производство и внос от чужбина. Месец след като била уведомена за проверката, управителката решила да получи информация за развоя й. Нейни познати я свързали с обвиняемата Р.И., която била дългогодишен служител на ТД на НАП – Пловдив. Тя приела в кабината си управителката на фирмата, която й споделила за проверката и предоставила името на дружеството.

На 18 февруари 2020 г. обвиняемата й се обадила по телефона и й съобщила, че е събрала информация за проверката, след което я поканила отново да се видят в кабинета. Там обяснила на управителката, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева.

Р.И. заявила, че може да съдейства проверката да приключи без констатации за нарушение, като срещу това поискала дар, който не й се следва – сумата от 4 000 лева. Парите трябвало да бъдат дадени на два пъти – по 2 000 лв. На 24 февруари 2020 г. в гр. Пловдив, обвиняемата била задържани след като получила 2 000 лева от управителката на дружеството.

Спрямо Р.И. към момента е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лева, а предвиденото в закона наказание за деянието е до 6 години „Лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева.

Подобни статии

Top