Обвиниха и зам.-кмет в Септември

Обвинение е повдигнато и на главния счетоводител на общината

Специализираната прокуратура повдигна още обвинения в Община Септември. Този път с обвинения се сдобиха зам.-кметът на общината и главният счетоводител Иванка Сестримска.  Обвиненията са повдигнати на 29 март 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Заместник-кметът е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за 78 511,05 лева, както и за престъпление по служба.

Обвинение за безстопанственост

с причинена вреда от общо 2 779 509,02 лв. е повдигнато и на главния счетоводител на общината Иванка Сестримска. Тя е подведена под наказателна отговорност и за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета на община Септември Марин Рачев.

През периода март 2016 г. – март 2017 г., зам.-кметът на общината не е положил достатъчно грижи в осем случая на възложена работа на строителни фирми по обществени поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината. В повечето случаи заместник-кметът е бил упълномощен като възложител от кмета на община Септември, като договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите.

Събраните доказателства сочат,

че от 21 март 2017 г. до 29 септември 2017 г., с цел да набави имотна облага за пазарджишко търговско дружество, обвиненият заместник-кмет превел авансово 100% от договорената сума от 35 880 лв. за доставка на 40 улични стълба за необосновано дълъг срок – до 31 декември 2017 г.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на заместник-кмета на община Септември е наложена мярка да неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Главната счетоводителка, в съучастие с кмета Марин Рачев, не положила достатъчно грижи за управление на повереното му имущество като сключила четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности.

На главния счетоводител е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Мерките за неотклонение на обвинените могат да се обжалват пред Специализирания наказателен съд.

Припомняме, че кметът на община Септември Марин Рачев беше арестуван при зрелищна акция, а впоследствие му бяха повдигнати и обвинения за неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. Едното обвинение срещу Рачев е за умишлена безстопанственост, а другото за закупен от Община Септември имот от частна фирма на цена, в пъти по-висока от пазарната стойност, с което е причинена щета на общината в размер на над 100 000 лева. Той бе пуснат под гаранция от ареста, а после паричната му гаранция бе намалена.

Със 120 000 лева намалиха паричната гаранция на кмета на Септември

Впоследствие Марин Рачев бе възстановен и на поста си от Апелативния специализиран съд.

Снимка: Flashnews

Подобни статии

Top