Обвиниха ограбения дилър край Болярино и още трима за 14-те кила дрога - DC news

Обвиниха ограбения дилър край Болярино и още трима за 14-те кила дрога

Дрогата бе задигната от казанлъчанин, който срелял по дилъра

Дилърът, който бе ограбен от казанлъчанин и заплашен с автомат Калашников в землището на пловдивското село Болярино, вече е с повдигнато обвинение за 14-те килограма марихуана, предмет на въоръжения грабеж. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в Пловдив.

Припомняме, че на 29.12.2020 г., в землището на селото между 35-годишния Х.Д. от Казанлък и М.И. на 30 години от Раковски, била осъществена сделка по закупуване на наркотици – 14 кг марихуана. Купувачът Х.Д. обаче не заплатил наркотиците, а открил стрелба във въздуха с автомат „Калашников“, заплашвайки продавача М.И. и задигайки дрогата.

След подаден сигнал за инцидента на тел. 112, в резултат на извършените от служители на РУ на МВР – Раковски и на ОД на МВР – Пловдив – отдел „Криминална полиция”, интензивни оперативно-издирвателни мероприятия, е установен извършителят на грабежа – Х.Д. Той е арестуван и е съдействал на разследването. Продавачът М.И. не е пострадал, съобщиха тогава от прокуратурата.

Обвиненията са повдигнати на 3 януари

Впоследствие магистратите са повдигнали обвинение и на жертвата на грабежа за държане на 14 кг марихуана. Той е привлечен като обвиняем на 3 януари по друго досъдебно производство, чийто предмет е въпросната дрога.

В хода на разследването са събрани доказателства, че освен тъговеца М.И., още трима мъже имат отношение към държането на наркотика – И.И. на 25 години от Раковски, Й.Т. на 32 години от с. Чалъкови и И.П. на 28 г. от Раковски. На тях също са повдигнати обвинения в държане на високорискови наркотични вещества.

За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“  за срок от 3 до 12 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лева.  25-годишният И.П. е извършил престъплението при условията на опасен рецидив. Заради това го грозят 5 до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

Търговецът М.И., който бил заплашен и обстрелван е неосъждан.  25-годишният И.И. от Раковски е осъждан веднъж през 2014 г. пак за престъпление, свързано с наркотици. Обвиняемият 32-годишният Й.Т. от с. Чалъкови е осъждан веднъж през 2020 г. за престъпления, свързани с държане на наркотични вещества и управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Осъден е на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, изтърпяването на което е било отложено за срок от 3 години, като настоящето престъпление е извършено в изпитателния срок на предходното му осъждане. 28-годишният И.П. от Раковски пък е осъждан през 2014 г . и 2017 г. за грабеж и управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Изтърпявал е наказания „лишаване от свобода“  и по двете си предходни осъждания, като е излязъл от затвора на 24.04.2018 г.

Купувачът е задържан за постоянно, четиримата дилъри – за 72 часа

Четиримата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в който срок предстои да бъде внесено искане в Окръжен съд – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тях.

Вчера – 03.01.2021 г., Окръжен съд – Пловдив е разгледал искането на Окръжна прокуратура – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на казанлъчанина Х.Д. заради повдигнатите му обвинения за грабеж на 14 кг марихуана, държане с цел разпространение на същите наркотични вещества и незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Младият мъж е задържан под стража със съдебен акт на първоинстанционния съд, който може да бъде обжалван в тридневен срок пред Апелативния съд.

Подобни статии

Top