Обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов в натиск към прокурор за аферата с АМ „Хемус“

Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“

Софийска районна прокуратура обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов в опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвинението е свързано с аферата около строителството на магистрала „Хемус“.

На 11.12.2021 г. след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП Калин Стоянов за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия по аферата Борислав Колев  – да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващата делото прокурорка, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Днес – 23.12.2021 г., с постановление на наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура на Стоянов е повдигнато обвинение, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и Върховна касационна прокуратура.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top