Обвиниха шефа на Трето РУ и негов колега от районното в тежки престъпления

Наркотици, престъпления срещу правосъдието, отвличане са сред обвиненията

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа полицейски служители и техни съучастници за престъпления, свързани с наркотичните вещества, престъпления против правосъдието и отвличане. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинение за извършване на действия по приготовление да придобият около 500 кг марихуана е повдигнато на началника на Трето РУ Самуил Хаджиев и полицейския служител Атанас Качаков. Според прокуратурата това е станало на 5 април 2021 г., в пловдивското село Болярци. Там имало обект на фирма, която произвеждала марихуаната с надлежно разрешение, а Хаджиев и Качаков са се възползвали от служебното си положение.

Самуил Хаджиев е обвинен и за престъпление по служба. На 31 март 2021 г., в гр. Пловдив, той накарал длъжностно лице от разследващите органи от Трето РУ да наруши служебните си задължения и да извърши претърсване и изземване в база на пловдивска фирма. По случая е било образувано и досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив. В случая Хаджиев е действал като началник на Трето РУ.

Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че на 19 май 2021 г., в автомобила си в Кричим е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона.

Обвинения за отвличане са повдигнати на Атанас Качаков и още двама души с инициали Д.Д. и С.И., които били цивилни. Те са отвлекли 28-годишен мъж и спрямо него са проявили особена жестокост. Според разследването, отвличането е свързано с наркотични вещества.

Единият от двамата цивилни – С.И., е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23,2 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана.

Шефът на Трето РУ, Качаков и двамата цивилни са арестувани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Утре, 22 май 2021 г., Окръжна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за обвиняемите Качаков и Д.Д. и С.И., е това за отвличане. Законът предвижда за него от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които Самуил Хаджиев е обвинен, е от 3 до 8 години затвор, уточняват от прокуратурата.

Подобни статии

Top