Обвиниха собственици на транспортни фирми и общинари от Пловдив и Асеновград, неправомерно усвоявали финансови средства от субсидии за градския транспорт

Сред тях са двама превозвачи, бивши и настоящи общински шефове на транспорта в Пловдив и Асеновград и др.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми превозвачите Веселин Дошков и Иван Чолаков (брат на общинския съветник Димитър Чолаков), собственици на транспортните фирми „Хеброс бус“ и „Автотранс Чолаков“ в Пловдив, за извършване на документни измами в големи размери – престъпление по чл. 212 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Повдигнати са и обвинения за престъпления по служба спрямо главният бившия и настоящ шеф ва Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Борислав Кръстев и Пламен Вълков, както и на главния счетоводител на предприятието Лидия Пастърмаджиева. Обвинение за престъпление по служба е повдигнато и на началника на отдел „Организация на движението и транспорт“ в Община Асеновград Александър Бебев.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Пловдив и ДАНС – Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г., на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози в Пловдив и Асеновград, са били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет.

Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

Управители на двете фирми за горепосочения период били Веселин Дошков и Иван Чолаков.

Общинските служители не са осъществили необходимия контрол и проверка на представяните им от транспортните босове документи

Според събраните доказателства, обвинените служители от общините Пловдив и Асеновград не са изпълнили служебните си задължения. Те не са извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не са установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване, под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, днес 21 октомври 2021 г., служители  на ДАНС и отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо Веселин Дошков и Иван Чолаков са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. Останалите – Борислав Кръстев, Пламен Вълков, Лидия Пастърмаджиева и Александър Бебев са пуснати под гаранция от по 5 000 лева.

Действията по разследването продължават.

Подобни статии

Top