Обявиха бедствено положение за седем дни в Пловдивско (СНИМКИ)

Заради прелялата Чая, бедствието в Добралък и свлачищата

Бедствено положение в Пловдивска област за седемдневен срок, считано от 16.00 часа днес (02.08.2018 г.) бе обявено на извънредно заседание на Щаба за защита при бедствия. В него участваха кметовете на общините Куклен, Родопи и Садово, представители на Областна администрация, „Напоителни системи“, РДПБЗН – Пловдив, ОД на МВР и др. Заседанието беше водено от зам.-областния управител Евелина Апостолова.

Причината бе преливането река Чая, която заля землищата на Садово, Катуница, Ягодово, пропадането на пътя за с. Добралък в община Куклен и активизирането на свлачищата по пътя Асеновград – Смолян.

Във връзка с обявеното бедствено положение се въвежда в действие Областният план за защита при бедствия в частта му „План за защита при наводнения“.

Причината за възникналата бедствена ситуация са проливните дъждове, които повишиха водосбора на р. Чая. Дигата в района на с. Катуница е строена през 50-те години на миналия век и част от нея е разрушена, а водните количества, които са се изсипали в реката през последното денонощие са довели до нейното преливане.

От „Напоителни системи“ ЕАД – клон Марица заявиха, че в момента тежка техника работи на дигата и я насипва с едроломен камък. Целта е незабавно възстановяване на застрашеното защитно съоръжение. Цялостно решение на проблема в дългосрочен план е изграждането на нова дига.

На 4 км от с. Добралък пътят е пропаднал и достъпът до селото е силно затруднен, но няма засегнати къщи и бедстващи хора. Няколко квартала на селото са непроходими. В момента се обрушва скатът, за да бъде разчистен пътя. Възстановено е и електрозахранването.

Кметовете на застрашените общините от областта трябва да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита живота и здравето на населението и опазването на околната среда, да организират непрекъснато наблюдение на нивата на реките и потенциално опасните язовири на територията на областта, както и на активизираните свлачища.

Снимки: Фейсбук група „Добралък“

Подобни статии

Top