Обявиха Лука Станчев за почетен гражданин на Пловдив

Предложението бе внесено от група общински съветници от различни политически групи

Покойният председател на Гражданския клуб в Пловдив Лука Станчев, беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив“. С 39 гласа „за“ съветниците приеха предложението на група свои колеги, да му бъде присъдено най-високото звание на града под тепетата.

„Лука Станчев, неговият живот и всичко, което направи, трябва да бъдат за пример на поколенията“, заяви Божидар Здравков от ДСБ от трибуната.

Наложи се обаче да бъде добавено в текста на внесеното предложение, че званието му се дава посмъртно.

Лука Станчев е роден на 2 януари 1936 година в Пловдив. Физик, възрожденец по дух и радетел на българсщината, неговата енергия е в основата на много родолюбиви дела, обясняват вносителите на предложението.

През 1996 година Станчев възстановява Пловдивския граждански клуб – първата неправителствена органиация в България, основана през 1863 г. След възстановяването му клубът организира срещи и разговори с видни общественици и политици по различни важни теми от обществения живот на Пловдив. Клубът подкрепи реставрацията на Джумая джамия през 2009 година и помогна за създаването на Клум на знаещите през 2003 година. Той развиваше дейност и на Балканите.

Снимка: YouToube

Подобни статии

Top