Обявиха началото на конкурса за Национална награда „Христо Г. Данов“

Крайният срок за подаване на заявки е до 2 юли

Министерството на културата и Община Пловдив обявяват началото на конкурса за ежегодната Национална награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Срокът за подаване на заявки е до 2 юли – четвъртък. Могат да участват физически и юридически лица, кандидатства се само с първи издания и нови преводи.

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Оттогава тя се присъжда ежегодно по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

Тази година, обаче, заради пандемията от Ковид-19 от Община Пловдив взе решение фестивалът и церемонията по връчване на наградите „Христо Г. Данов“ да се проведат в периода 28 септември – 4 октомври. Отличието представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга.

Подобни статии

Top