Обявиха за противоконституциеонен указа за назначаването на Кирил Петков

Кирил Петков отговори: Приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас

Назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката е противоконституционно, реши съдът.  Конституционният съд се произнесе с решение, с което обяви за противоконституционен Указа на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности. Това се казва в мотивите за решението на съда. И още: „Наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие“.

Като преценяват всички постъпили становища по делото, конституционните съдии са записали в мотивите си, че „се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство – в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър“.

„Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада, е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.“, пише още в мотивите на съда.

Според съдиите процедурата по отказ от гражданство в случая на Петков не е надхвърлила в значителна степен разумната продължителност. „Срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България – 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца“, мотивират се съдиите.

Кирил Петков изпрати до медиите позиция във връзка с решението на Конституционния съд.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам: 

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина.

Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании.

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки.

Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път.

1 2

Подобни статии

Top