Обявяват конкурса за Мемориала на загиналите във войните за национално обединение

Мемориалът ще бъде изграден в подножието на Младежки хълм

Обявяват открит конкурс за изграждането на Мемориал на загиналите във войните за национално обединение. Това ще стане на нарочна пресконференция днес от 11:00 ч. в заседателната зала на Община Пловдив.

В пресконференцията ще участват кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът с ресор „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов, генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и Петър Мутафчиев – представител на инициативния комитет.

Припомняме, че Община Пловдив създаде работна група, която да изработи правилата за публичния конкурс за идеен проект за Мемориала. Инициативата за изграждането му бе обявена преди няколко години, при отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан. Председател на работната група е зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Паметникът ще бъде символ на преклонение пред жертвите в петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Мястото, което е определено за издигането му, е на Младежкия хълм в края на алеята на Стоматологичния факултет.

Броят на загиналите в петте войни пловдивчани е над 1300, но се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора. Пловдив е едно от малкото селища без такъв мемориал.

Пантеонът ще бъде с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. Той ще бъде с класическата външна форма на подкуполно пространство, което да обединява енергията на всички бъдещи посетители.

Подобни статии

Top