Обжалват решението на съда за централата за биогаз в Труд

Работата на централата продължава да нарушава поредица нормативни документи

Решението на Административен съд по казуса със централата в Труд ще бъде жалено от всички заинтересовани страни (община и гражданите на с. Труд). Това съобщиха от Сдружение Бъдеще за село Труд. В началото на м. януари  съдът позволи разширяването на суровинната база на централата в селото, без да има оценка за въздействие върху околната среда.

„За нас е необяснимо как при наличието на ясна нормативна база по отношение на необходимостта от ОВОС, стотиците възражения на живущи, отрицателното становище на Министерството на Здравеопазването и сигналите за неспазени изисквания към настоящия момент, може да се допуснат още видове отпадъци до площадката, която така или иначе не отговаря на редица стандарти и към днешна дата. Предписанията на РИОСВ за покриване на всичко открито продължават да „висят” без да се санкционира оператора” коментира председателя на Сдружението Галина Тошева.

Добре е да уточним, че не става въпрос за разширяване на дейността като капацитет, а допълване на нови видове органични отпадъци, което само по себе ще доведе до нови и още по-неприятни обгазявания, твърдят живущи в района .

Землището на Труд продължава да се замърсява

Междувременно, въпреки забраната на двама министри (Министерство на Земеделието и МОСВ) и на директора на БАБХ за наторяване с азотосъдържащи торове, цистерните, обслужващи централата, продължават ежедневно да заливат землището на с. Труд.

1 2

Подобни статии

Top