ОД на МВР-Пловдив със съвети как да се подготвим за пътуване в зимни условия

Никога не тръгвайте без топли дрехи, изправен автомобил и пълен резервоар, съветват пътните полицаи

Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината – декември, изисква спокойствие, разумно поведение  и опит зад волана. Характерни за времето са мокри, заснежени и заледени настилки, които  крият опасност при превишена скорост, рискови изпреварвания и са неподходящи за усъвършенстване уменията на млади и неопитни водачи.

Шофьорите не трябва да сядат зад волана след употреба на алкохол – контролът на пътна полиция в това отношение е строг и безкомпромисен!

От ОД на МВР Пловдив съветват: Планирайте своето пътуване внимателно!

Преди да тръгнете на път първо проверете прогнозата

Задължително е още преди да тръгнете на път е да проверите каква е метеорологичната прогноза и какво време ви очаква по време на пътуването. От години е практика у нас, при опасно време, метеоролозите да обявяват предупредителен код. Тази информация може да откриете на сайта на НИМХ www.weather.bg, там има специална секция „Опасни явления“. Ако има обявен оранжев или червен код, най-добре е да отложите пътуването, ако не е належащо.

Подгответе автомобила си

Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици, светлоотразителни жилетки и др. Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система на колата си, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.

Носете си топли дрехи, обувки и заредете колата с повече гориво

Зимата е непредвидима, възможно е да тръгнете с добро време, а само час-два по-късно всичко да се промени и да попаднете във виелица със снегонавявания. Възможно е да се стигне до затваряне на пътищата и да ви се наложи да чакате с часове в колата. При такава ситуация е важно да сте подготвени с топло облекло, подходящи обувки и ръкавици. Освен това винаги зареждайте автомобила си с повече гориво отколкото ви е необходимо за пътуването.

Внимателно избирайте своя маршрут

Изборът на маршрут е много важен. През зимата избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство. Винаги следете пътната обстановка. Информация за нея може да се намери на сайта на АПИ, на дежурния им телефон 0700 13020 и онлайн приложението https://lima.api.bg/, както и на сайта на МВР www.mvr.bg.

Бъдете разумни с поведението си на пътя

През зимата вниманието на шофьорите трябва да е силно изострено. Дори и на добре почистен път, е възможно да се попадне на участък, който е сенчест. При това положение е възможно да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е трудно управляем.

1 2

Подобни статии

Top