ОДМВР-Пловдив със съвети как да запазим дома си от крадци по празниците

По време на празниците домовите кражби зачестяват.

Експертите предупреждават, онези, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора.

При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището, да разполага с телефон за връзка и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията.

Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от тяхната разсеяност или умишлено могат да създадат ситуации, с които да отвлекат вниманието им.

Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните.

Полицията призовава гражданите да завишат вниманието си и при забелязване на съмнителни лица или предмети да сигнализират в най- близкото районно полицейско управление или на тел. 112 .

Подобни статии

Top