Одобриха бюджетната прогноза на Общината, поемането на нов заем – възможно

Пловдивските общински съветници гласуваха проекта за бюджет за 2021 година, както и актуализираната бюджетна прогноза до 2023 година

С 31 гласа „За“, 13 „Против“ и 1 „Въздържал се“ местният парламент гласува актуализираната бюджетна прогноза на Община Пловдив. Повече от час продължи спорът за тегленето на нов заем в размер до 120 000 000 лева, който да обезпечи строителството на големи инфраструктурни проекти. Що се отнася до обектите, то в залата стана ясно, че на първа линия това са проектът „Модър – Царевец“, изграждането на нов мост над река Марица, доизграждането на бул. „Северен“, както и връзката между бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Цар Симеон“ в район ‘Тракия“.

Основният аргумент срещу това бе този, че поемането на кредит би повишило задлъжнялостта на Общината от сегашното ниво в размер на 34 милиона лева на 115 милиона лева след 3 години.

Скандални изказвания и обиди съпътстваха дебатите, съобщават колегите от Радио Пловдив. Началото бе дадено от председателя на групата на „Демократична България“ Веселина Александрова. Тя попита кмета Здравко Димитров защо са били единствената непоканена за обсъждането на приоритетните обекти, които да се финансират с близо 100-милионен заем през следващите години. „Прозира страх да не би да кажем на медиите, а те на гражданите. Скрихте се като мишоци“, заяви тя.

От трибуната кметът Димитров й отговори: „Защото вашата критика няма нищо градивно. И от БСП ме критикуват, но те бяха поканени. Когато не ходим скришно като мишоци по протести, така ще бъде. Винаги съм бил за диалог и управление с позитивизъм.“ И им пожела да влязат в парламента, за да видят „там каква мелница е“. Николай Радев от БСП и Георги Величков от „Ние гражданите“ на свой ред, обаче, заявиха, че също ходят по протести и не си спестиха критиките, че в залата се говори само за харчовете, но не и за приходите в бюджета.

В крайна сметка с гласовете на мнозинството бюджетната прогноза бе приета.

Подобни статии

Top