Официално! Днес е Ден на майстора, ето празничната програма

Почитаме Свети Спиридон, закрилник на майсторите

Регионална занаятчийска камара, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и клуб „Приятели на Регионален етнографски музей“ канят пловдивчани и гостите на града на традиционния еснафски празник „Св. Спиридон“. Денят на Св. Спиридон се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и други и е по-известен в страната като „Ден на майсторите“.

Празникът започва с шествие от двора на Етнографския музей към храм „Света Богородица“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей. Там най-старият и почитан майстор ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс.

Ето и пълната програма за всеки, който желае да стане част от празника:

Празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия – 10:45 ч. (тръгване от двора на Регионален етнографски музей – Пловдив);

Празнична литургия в църквата „Св. Богородица“– 11:30 часа;

Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12,30 часа.

Подобни статии

Top