Официално: Намалиха срока за бустерна доза от ваксините от 6 на 3 месеца

Хората ще могат да си слагат бустерна доза по новите срокове от утре

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг пред медиите във връзка с решение на ръководството на Министерство на здравеопазването  за намаляване на срока за поставяне на бустерни ваксини срещу COVID-19.

Вече има нов срок за поставянето на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина срещу COVID-19. Той ще бъде намален от 6 на 3 месеца, а причина за това е и новият щам – Омикрон.

„Изследванията показват, че интервалът на 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човекът направил бустерна доза, да получи максимална защита. При еднодозовата ваксина „Янсен“ този период е от 2 месеца, защото такава е препоръката на експертите“, каза Кунчев.

Хората ще могат да си слагат бустерна доза по новите срокове от утре.

„Имаме уверение от Информационно обслужване, че това ще може да стане от 31 декември. Мисля, че ще успеят. Това правило важи само за хора над 18 г., не включва децата. Никъде по света няма препоръка да се прави бустерна за деца“, каза още Ангел Кунчев.

„Освен тази точка е разгледано и удължаването на срока, при възрастните хора над 65 г., да получат ваксина срещу грип, която да е безплатна в рамките и на месец януари. Ще правим ваксина срещу грип до пика на пандемията“, поясни още той.

Ето какво съобщиха за новите срокове за бустерни дози от ваксините и от здравното министерство:

Днес, 30 декември, ръководството на Министерството на здравеопазването разгледа и одобри следните препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:

  • При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
  • иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

Министерството на здравеопазването препоръчва на всички български граждани да се ваксинират срещу COVID-19 с оглед предстоящата епидемична вълна. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

Снимка: DarikNews

Top