Официално: Такса смет скача с 0,3 промила, данък МПС остава същия за масовите коли

За бизнеса такса смет се запазва, данък сгради няма да се вдига

С 0,3 промила да поскъпне такса „Битови отпадъци“ ще предложи за обсъждане кметът на Пловдив Здравко Димитров. Това стана ясно на специална пресконференция, посветена на данъчната политика в града под тепетата.

Така по разчети на общинските финансисти данъкът за смет ще се повиши от 1,5 на 1,8 промила или с 1,20 лева на месец за домакинство. „Постъпленията от този налог може да се използват само за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на твърди отпадъци и за нищо друго“, подчерта кметът Димитров. Таксата за юридически лица, обаче, остава същата.

Що се отнася до данък МПС, то Здравко Димитров успокои духовете. По думите му ще бъде предложено намаление с около 10% на коефициента за най-екологичните автомобили – тези клас Евро 5, Евро 6 и по-висок. За останалите автомобили данъкът към момента ще остане без промяна.

Най-масовият данък – данък сгради, остава в същия размер. „Макар на този данък да разчитаме за ремонти на улици, осветление и прочие, решихме да не натоварваме пловдивчани“, коментира градоначалникът.

За обществено разглеждане и гласуване щебъдат предложени още данък придобиване от 2,5 на 3%, ще бъде завишен и туристическият данък.

„Като Община трябва да затегнем данъчната политика, защото приходите ни не са на ниво“, подчерта Димитров. Той разкри, че очакванията са към края на годината да бъдат събрани около 80% от заложените в бюджета приходи.

Подобни статии

Top