Официално възобновиха строителството на стадион „Христо Ботев“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Бойко Борисов поиска общината да намали концесионната такса между 100 и хиляда лева годишно, Георги Самуилов призова футболистите да бранят честта на „жълто-черната“ фланелка

Премиерът Бойко Борисов присъства на официалното подновяване на строителството на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Реконструкцията на стадиона започна през 2013-а година и трябваше да приключи за две години. Проектът беше замразен през 2014-а година след фалита на КТБ.

Концесята на стадиона, която изтече през 2018 година, бе предоговорена с община Пловдив и удължена с още 2 години. Обектът е с Акт 10, с вдигнати на груб строеж южна и източна трибуна. До момента в съоръжението са инвестирани 10 млн.лв. По план стадионът трябва да е най-модерният в страната, отговарящ на четвърта категория по европейските стандрарти на УЕФА.

Премиерът Борисов посочи, че както винаги е помагал за изграждането на спортни съоръжения в Пловдив, пак ще помогне, но след като види, че строителството вече е напреднало и кранът работи. Борисов посочи, че не дели спортните клубове, помага еднакво на футболните клубове в Пловдив. Той призова общинския съвет на футболните клубове концесионната такса да бъде символична – до 1000 лв., а не както сега 60 хил.лв., за да може да бъдат стимулирани.

На церемонията присъстваха министър Красен Кралев, президентът на БФС Боби Михайлов, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров.

Министър Кралев пожела догодина да бъде прерязана лентата „на новото бижу на България“.

На церемонията пристигна целият представителен тим на Ботев, много легенди на клуба, както и деца от школата. Феновете на „канарчетата“ приветстваха събитието с много песни и изразиха надеждата си, че този път стадионът ще бъде завършен.

Собственикът Георги Самуилов разкри, че ще вложи 25 млн. лева, като се очаква лентата да бъде прерязана в срок от 2, максимум 3 години. Парите ще бъдат инвестирани от клуба, който може да кандидатства отново във Фонда на фондовете, надява се и на помощ от държавата.

Той обяви, че е доволен от наставника Желко Петрович, но не и от старанието на футболистите.

Подобни статии

Top