Започва поетапно облекчаване на мерките в страната и Пловдив - DC news

Започва поетапно облекчаване на мерките в страната и Пловдив

Според заповедта на здравния министър проф. Асена Сербезова

Считано от четвъртък, 24 февруари, по преценка на собствениците, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се допускат посетители без изискване да предоставят „зелен сертификат“.

Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена днес.

От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК.

В доклада на главния държавен здравен инспектор е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март да отпадне изискването за „зелен сертификат“ в цялата страна при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка.

В Пловдив

от днес отпада изискването за 50% капацитет в ресторантите, включително и тези към местата за настаняване, игрални зали и казина. Условието непълнолетните да посещават търговски център тип „мол“ с придружител, също се премахва. Това  става със заповед на директора на РЗИ д-р Сийка Димчева и след съгласуване с главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Пловдивска област влезе в етап 2 на Националния план за справяне  с пандемията, което даде основание на Областния кризисен щаб да вземе решение за облекчаване на част от мерките.

Подобни статии

Top