Огледаха Античния форум на Филипопол - изток и юг (ГАЛЕРИЯ) - DC news

Огледаха Античния форум на Филипопол – изток и юг (ГАЛЕРИЯ)

Заместник-кметът Пламен Панов и кметът на Централен Георги Стаменов проведоха се срещнаха с проектантите

Заместник-кметът Пламен Панов и кметът на „Централен“ Георги Стаменов проведоха работна среща с проектантите на обекта „Античен форум на Филипопол -изток и юг“. Проектът трябва да стъпи върху одобреното планово техническо задание и техническите спецификации за зоната и трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра, а стойността на процедурата е 58 800,00 с ДДС.

Целта на тази първа среща бе проектантите да чуят и да се запознаят с визията и идеите на община Пловдив по отношение на изготвянето на идейния проект на обекта. Една от много важните задачи, които сме си поставили е всички археологически обекти в центъра да бъдат социализирани, реставрирани и консервирани и достъпни за туристите и гражданите на Пловдив“, каза заместник-кметът Пламен Панов. Обектът е много интересен, с възможности за развитие и предизвикателства, но в същото време е и изключително натоварен с очаквания от страна на пловдивчани!, поясни на свой ред и кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Проектирането ще има за цел не само да се експонира и консервира археологията, но да има улеснен достъп до нея, така че да се превърне в притегателно място за пловдивчани, които да имат причина  да го посещават и разглеждат. Освен въпросите, свързани с експонирането на наличната археология бяха обсъдени спецификите на пешеходните потоци, възможността за изграждане на асансьор за инвалиди, използването на наличните стълби и рампи, насочването на трафика от подлеза, достъпът откъм бул. „Цар Борис III Обединител“ и откъм ул. „Гладстон“, заменянето на сега съществуващите парапети,  в синхрон с новата визия на цялото площадно пространство. Една от задачите на проекта е да се осмисли и организира функционалната свързаност на двете нива – горе и долу, преодолявайки разликата в нивата, която е голяма, така че цялото пространство да има развитие, видимост, обособени зони, места за сядане и за наблюдение, дневно и нощно осветление, но така че всичко да бъде концептуално свързано с другата част на форума, както и с готовата част на площад Централен. В същото време акцентът трябва да бъде археологията, без съществена строителна намеса, с използване на прости и ненатрапчиви материали и други.

Предстоят срещи и с главния архитект Димитър Ахрянов и с ръководството на „Български пощи“ АД.

Участниците в работната среща се договориха, че още на етап грубо одобрена идейна фаза, община Пловдив ще организира публично обсъждане със съответната визуализация, така че пловдивските гилдии и пловдивчани да се запознаят с идейния проект още на работен етап, да дадат своите препоръки, забележки и да споделят идеи.

Подобни статии

Top