Огнеборците със съвети как да опазим жилището си от пожар

Във връзка с отчетения през настоящия отоплителен сезон сериозен процент на пожари в коминни тела, експертите припомнят нагарът в тях да се почиства периодично.

Редовна подмяна или третиране със съответните препарати на филтъра на абсорбатора в кухнята също е необходима, тъй като напоен с мазина той се явява ускорител на евентуално възникнало запалване на нагорещена мазнина по време на готвене, например.

Не на последно място е апелът да се проявява особено внимание към децата и те да не бъдат допускани да боравят без надзор с източници на огън.

В големите жилищни сгради собствениците и обитателите трябва да знаят, че струпването на вещи по стълбищните площадки и общи площи е недопустимо.

Тези пространства трябва да се поддържат чисти и проходими във всеки един момент, тъй като при възникнал пожар се ползват за евакуация на хората, а и от самите огнеборци.

Също така следва да се вземат мерки и да се уведоми съответната общинска администрация и районна противопожарна служба при наличие на съседи, склонни да натрупват значителни количества материали и отпадъци в жилищата си. При гасене на евентуален пожар в такъв апартамент се използва изключително голямо количество вода, която при оттичането си към долните етажи уврежда и други апартаменти.

ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ НА ВЪЗНИКАЛ ПОЖАР ПОЗВЪНЕТЕ НА СПЕШЕН ТЕЛЕФОН 112.

1 2

Подобни статии

Top