Огнена „Кармен” и поетични „Акварели” с премиера в Балетна вечер

Кармен” и  „Акварели” са поредните заглавия в репертоара на обновената международна балетна трупа на пловдивската Опера.

Два едноактни балета в една вечер ще представи Опера Пловдив премиерно. „Кармен” по музика на Бизе-Шчедрин с хореографията на Алберто Алонсо и „Акварели” на хореографа Анна Донева, вдъхновен от музиката на Брамс, Пахелбел, Рубинщайн, Дебюси, Бах, Елгар, Макдауъл, Паганини са поредните заглавия в репертоара на обновената международна балетна трупа на пловдивската Опера.

„Кармен” по хореография на основателя на Кубинския национален балет Алберто Алонсо се поставя в Пловдив от неговата съпруга Соня Алонсо.

Балетът е създаден специално за Мая Плисецкая по нейна молба през 1967 година в Болшой театър. Оперната музика на Бизе пък е преработена за балет от съпруга на Мая Плисецкая – композитора Родион Шчедрин.

Така се ражда един от най-известните съвременни балетни спектакли, който не слиза от афиша на световните балетни сцени и до днес. Като единствен носител на авторските права на съпруга си, балерината и хореограф Соня Алонсо бе поканена от Опера Пловдив да постави легендарното заглавие през специалната за Пловдив 2019 година.

В спектакъла участват млади балетисти от 12 страни от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. Танцьорите са вдъхновени от енергията на 82-годишната кубинска легенда, която им предава специфичния стил на огнената Кармен.

1 2

Подобни статии

Top