Ограничават заразата в Брестовица, полицията затваря махалата

Областният кризисен щаб на Пловдив излезе с актуална информация за разпространението на инфекцията в селото

9 от съобщените нови  11 случая на COVID-19 в област Пловдив са в село Брестовица, община „Родопи“ –  както стана ясно от данните, изнесени от Нацоналния оперативен щаб тази сутрин – четете ТУК. „Сред тях има и дете на 9 години, то е без симптоми. Всички заразени са контактни на обявените вчера положителни лица от селото“, съобщи току-що областният управител на Пловдив и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

От общо 13-те положителни за коронавирус в Брестовица, 3 са хоспитализирани. За съжаление има и един починал пациент в болница – мъж на 70 години с придружаващи заболявания: исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност. Останалите са под карантина, в добро състояние са и  нямат симптоми.

След разговор с директора на ОДМВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е взето решение и кварталът в селото, в който живеят фамилиите, ще се затвори докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен, уточни областният управител.

Става въпрос за две семейства, член на едно от тях се е завърнал от Германия. И двете фамилии са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.

По искане на областния управител още вчера започна тестване на по-широк кръг контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото. От община „Родопи“ продължават с дезинфекцията.

Днес областният управител ще проведе спешна среща с представители на  Медицинския щаб, РЗИ, МВР и  община Родопи. В срещата ще участват старши комисар Йордан Рогачев, д-р Сийка Димчева, проф. Илиян Дойков и Пламен Михаилов.

Подобни статии

Top