Огромен интерес към Занаятчийското училище за деца в Пловдив

Първата група започва работа на 6 март

Реалния старт на уникално занаятчийско училище за деца даде днес зам.-кметът по култура и туризъм на Пловдив Пламен Панов, предава репортер на DCnews.bg. През последните две години Общината води последователна политика за съхраняване обичаите и занаятите, заяви той. А с настоящия проект се включват и най-малките жители на града под тепетата или по точно деца на възраст от 10 до 17 годишна възраст.

От март до юни и след това през септември и октомври майсторите на Регионалната Занаятчийска Камара ще работят заедно с младите хора; обучението ще се извършва в 20 ателиета по следните занаяти – художествена керамика (грънчарско колело, мозайки, моделиране, техника сграфито); пекарство (питки, баници, сладкиши); художествени тъкани (хоризонтален, вертикален стан, мокро и сухо плъстене); рисуване върху стъкло; кукли (интериорни, национални, плетени); обработка на дърво и дърворезба (дървопластика, варак-позлатяване); пирограф и писани яйца (стара, класическа и съвременна техника); старинно оръжие (видове и изработване на макет); иконопис; гайтанджийство (изработване на различни изделия с орнаменти от гайтан); царевична шума; кожа (малки изделия от естествена кожа); изработване на накити от мъниста; фотография – различни жанрове във фотографията.

Децата ще са разделени на три групи, първата стартира на 6 март. Записването става чрез родителите, които подават декларация към РЗК. Интересът е огромен, но все още има малко свободни места – подробности ТУК. 

Благодани сме на Общината за бързата реакция този проект да се случи, заяви председателят на РЗК – Пловдив Тони Симидчиева. Ще търсим варианти той да продължи. Може да разчитате на нашата подкрепа, обеща на свой ред Пламен Панов.

Изделията изработени по време на обучението в Занаятчийско училище за деца ще се предоставят на РЗК – Пловдив за организиране на благотворителна изложба – базар в Галерия „Занаяти“ на ул. „Д-р. Вълкович“. Събраните средства ще бъдат дарени на фонда за Изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

Подобни статии

Top