Огромна картина посреща състезателите на Световното по гребане (СНИМКИ) - DC news

Огромна картина посреща състезателите на Световното по гребане (СНИМКИ)

Платното върху хангарите е с площ 400 кв. м. и е дело на творчески екип с ръководител Розалина Буркова, която твори в България и Барселона

Петима художници, един специалист по прожекторно осветление и трима бояджии създават най-голямата картина в Пловдив. „Платното“ е с площ 400 квадратни метра и се подготвя в чест на Световното първенство по гребане за юноши и девойки през август. Картината се зографисва върху голите външни стени на хангарите за лодки.

Творческият екип се ръководи от Розалина Буркова, която рисува в България и Барселона. Ето какво разказва тя за новата си творба:

„Тук на Гребния канал в Пловдив рисувам върху стените на хангарите с идеята да станат цветни, да добият цвят. И същевременно да представя спортовете и развлеченията, които предлага тази любима на пловдивчани водна зона. Затова има рисунки на гребци – на кану и каяк, но също има и куче, сладолед, велосипед – това са част от забавленията, които виждаме тук. Това е много голямо платно – общо 400 кв.м. рисунки.

За да прехвърли мащаба на идеята си върху голите стени, художниците трябваше да рисуват 3 нощи. Точно тогава осветяват с прожектори цялата картина, за да повторят в точен мащаб илюстрациите върху стената.

„През нощта на тъмно следяхме светлия контур от прожектора и го очертавахме върху стената, за да можем след това да влезем с цвят. Така постигаме съотношение 1 към 1 с дизайна, а не импровизация.“, обяснява нощната техника на рисуване Розалина Буркова. Тя се надява да предаде добра емоция на състезателите, които ще минават точно оттук, за да се впуснат в надпревара по гребния канал.

Подобни статии

Top