Огромна трагедия! 45 души, сред които и 12 деца са загинали на магистрала Струма в автобус-ковчег (СНИМКИ)(ОБНОВЕНА)

7 са ранените, откарани са в Пирогов

Трагедия на АМ „Струма“! Пътнически автобус с македонска регистрация се е запалил на магистралата край село Боснек. Инцидентът е станал около 3 часа сутринта, съобщи БНТ.

Най-малко 45 души загинаха, сред които и деца, след като автобусът с македонска регистрация се е запалил. Седем души са ранени.  Пламъците са избухнали след удар на рейса в мантинелата. Сред жертвите има и 12 деца, съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Шофьорът също е загинал.

Общо 53 души са били в автобуса, който най-вероятно е пътувал към Истанбул. Оцелелите в катастрофата са  момиче на 17 години и шестима възрастни. Всички те са граждани на Република Северна Македония. Транспортирани са в „Пирогов“. От болницата съобщиха, че състоянието им е стабилно и животът им е вън от опасност. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака.  Те са успели да счупят прозорците и да излязат оттам.

По първоначална информация жертвите са граждани на Северна Македония. Автобусът е влязъл в страната през граничен пункт „Капитан Андреево“.

Шестима от тях са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. След преглед и оценка на състоянието им са настанени за проследяване в болницата.

„Това е едно от най-тежките трасета в нашата страна. То е с голям наклон, огромна денивилация“, това коментира кметът на Перник Станислав Владимиров. Той потвърди, че жертвите на пътния инцидент с македонския автобус са 46. Пострадали са 7 души, те са настанени в Пирогов.

Участъкът тази сутрин е мокър. Все още се изясняват причините за тежкия инцидент, уточнява БНТ.

Българският премиер Стефан Янев е уведомил за трагедията колегата си от западната ни съседка Зоран Заев. Той бе на мястото на инцидента заедно с вътрешния министър Бойко Рашков.

По думите на Рашков автобусът е пътувал заедно с още три рейса. Четирите автобуса са се връщали от екскурзия в Турция. Засега не може да се каже каква е самоличността на загиналите, тъй като те са били скупчени и са овъглени. Сред тях има и 5 малки деца, две от които – близнаци, съобщи bTV. Най-вероятно самоличността на загиналите ще бъде установявана чрез ДНК експертизи.

15 минути преди да стане инцидентът, автобусът е заредил с гориво на крайпътна бензиностанция.

Пред NOVA македонският премиер Зоран Заев каза: „Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”. Македонският премиер пътува към София. По думите му първо ще отиде да посети ранените в „Пирогов“, а след това ще се срещне с премиера Стефан Янев и по-късно – с президента Румен Радев.

Заев съобщи пред bTV, че е разговарял с един от оцелелите пътници. Той е казал, че е станала експлозия, успяли са да счупят прозорец и да излязат навън.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“ е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел „Долна Диканя “ – път III-627 – Радомир, и път I-6  до пътен възел „Даскалово“.

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Снимки: NOVA

Подобни статии

Top