Охраната на Европейската столица на културата – като на футболен мач (ВИДЕО)

КПП-та и засилени мерки за сигурност, както и много задръствания, прогнозираха от полицията

Пловдивчани ще бъдат пропускани за откриващото събитие на Европейската столица на културата на 12 януари през специални контролно-пропускателни пунктове. Това съобщи директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков на нарочна пресконференция днес. Той оглавява и специалния щаб, който ще се грижи за реда и сигурността.

Между 30 000 и 50 000 души се очаква да дойдат на откриването в центъра на Пловдив.

Полиция и жандармерия ще отцепят площада и бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ в участъка, в който ще се случва събитието. Очаква се под тепетата да бъдат привикани полицаи от СДВР, Специализираните полицейски сили и др. подразделения.

Хората ще бъдат проверявани по същия начин, по който се проверява публиката за рисков футболен мач, поясни Илков.

Той призова гражданите да са по-търпеливи и да гледат философски на затворените улици и засилените мерки за сигурност. И допълни: „Все пак Пловдив веднъж е домакин на събитие като Европейска столица на културата“.

Още днес ще бъде отворена за автомобили улицата от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ към Понеделник пазара. Ще се пренастроят светофарите на кръстовищата на Баня Старинна и Патологична бременност.  Ще може да се минава през Тунела откъм източната му страна, но не и откъм Сточна гара, стана ясно днес.

Предвидени са специални маршрути за автобусите, ще има много полиция, която ще охранява възловите кръстовища и булевардите, през които ще се пренасочват автомобилите като обходни маршрути. При необходимост, ще се минава на ръчен режим на регулиране от полицията, коментира ст. комисар Илков.

Подобни статии

Top